دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024
خبر گزاری حوزه

حوزه/ نشست علمی «احکام الهی از نقطه کانونی به محیط پیرامونی» با حضور دانش پژوهان تفسیر در مدرسه علمیه امام موسی کاظم(ع) برگزار شد.

به گزارش خبر گزاری«حوزه» حجت الاسلام  والمسلمین سعید داودی به ارائه بحث پرداخت و گفت: موضوع توسعه احکام، قاعده ای است که بیشتر در مباحث شبهات حقوقی مطرح است.

این محقق ادامه داد: فعالیت من در رصد کردن شبهات و پاسخگوی به آنها است و یکی از شبهات  درباره جرم نگاری در مباحث حقوقی بیان شده و این امر  باعث شد این بحث را در قالب مقاله و تحت عنوان یک قاعده مطرح کنم و در اطراف آن به استدلال بپردازم.

این پژوهشگر افزود: بحث های زیادی در اطراف اندازه خمر مطرح است و  درباره اینکه اندازه خمر برای حرمت  چه قدر است. این قضیه سبب شد تا  به طرح بحث بپردازم و مقاله ای در این رابطه ارائه دهم که قطعا این مقاله می تواند بسیاری از مشکلات بحث فقهی و حتی قانونی را برطرف کند.

حجت الاسلام والمسلمین  داودی گفت: این قاعده برگرفته از روایتی است که از  نبی مکرم اسلام(ص) نقل شده است. ما در این بحث به دنبال عنوان این مطلب هستیم که بگویم هر چیزی حریمی دارد.

وی ابراز داشت: این حریم یک نقطه کانونی و یک محیط پیرامونی دارد، محیط پیرامونی تا چه اندازه از کانون تأثیر پذیر است. در این بحث دلایل هم وجود دارد، عملکرد شارع و مهمتر از همه سیر عقلاء است که می گوید باید از حریم هرچیزی که باعث می شود انسان در آن گرفتار شود دوری کرد؛ یعنی حتی به اطراف آن فعل هم نرویم تا گرفتار حرمت نشویم.

این محقق گفت: سیره عقلاء امر تازه و جدیدی نیست؛ عقلا عالم،  انسان را از افتادن در اطراف حرام نهی می کنند و حتی می گویند مواظب اطراف آن هم باشید.

وی گفت: برای این که مردم گرفتار فعل حرام نشوند، عقلاء نقطه هر کانونی را مشخص می کنند و می گویند برای گرفتار  نشدن در فعل حرام لازم است به این کانون هم نزدیک نشوید، چون خطرناک است و حتی موجب می شود انسان با نزدیک شدن به آن مرتکب فعل حرام شود.

حجت الاسلام  والمسلمین داودی اظهار داشت: مهمترین دلیل این بحث ادله شرعی است، شارع مقدس گفته برای مرتکب شدن فعل حرام، حتی نباید به فعل حرام هم نزدیک شد به همین دلیل در قرآن واژه های مانند «لاتغرب» بیان شده که به همین معنا است.

در ادامه حجت الاسلام محمد علی اسدی نسب به نقد این بحث پرداخت و گفت: این بحث از موضوعات مهم در فقه و اصول است که با یکی و دو جلسه نمی شود به بررسی آن اقدام کرد.

وی افزود: دلایل زیادی مطرح شده بود، ولی بیان همه دلایل در یکجا به ناپختگی بحث کمک می کند. منظور این نیست که بحث خوبی ارائه نشده؛  بلکه مراد این است که بجای ارائه چند دلیل ، مثلا دو دلیل گفته می شد هم دلایل به خوبی استدلال می شد.

این محقق ادامه داد: موضوع بحث، عربی انتخاب شده این برای اهل فن نامعلوم است چه برسد به غیر آن  بعد این که معمولا ارائه و انتخاب موضوع باید روان، فارسی باشد تا همگان بفهمند.

 حجت الاسلام مقیمی  هم به عنوان ناقدن دوم در ادامه گفت: اگر چه مقاله خوبی درباره این موضوع ارائه شده، ولی باید گفت: منظور از حرمت کدام حرمت است، آیا حرمت نفسی است یا غیری. قطعا این مقاله در این رابطه ابهام دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha